Forårskampagne!

Køb her

Markedets bedste garantipakke!

Prøvekør i 14 dage!

Danmarks sikreste el cykel shop!

Første service

Hvornår er det tid til din elcykels første service?

Her kommer nogle forskellige råd som vi anbefaler du får kontrolleret ved første service. Hvis du føler dig usikker på at gøre dette selv så bør du tage din elcykel med til et cykelværksted for at få hjælp efterom det vigtigt både for din cykelopleveelse og cyklens funktionalitet at den får en korrekt service. I Evobikes produktmanual fremgår det hvordan du udfører flere servicemomenter hvis du ønsker at gøre det selv. Et tips er at undersøge dette på nettet også da der findes flere forskellige instruktionsvideoer om cykelserivce.

Gearsystemet

Måske rassler eller hakker kæden når du forsøger at skifte gear? Når du har brugt din cykel i noget tid, er det normalt at gearkablet udvider sig en smule. Du mærker ofte dette ved at gearene ikke bytter perfekt når du skifter gear. Gearene kan behøves at blive finjusteret på alle cykler uanset hvilket gearsystem man har. For cykler med nav-gear er det faktisk ganske enkelt at justere gearkablet! Hvis du har en elcykel med et gearsystem som ligger på ydersiden af hjulet så kan geararmen behøves at blive justeret. 

Bremsesystemet

Mange af elcyklerne fra har et hydrauliskt skrivebremsesystem som bygger på olietryk. Dette system har mindre vedligeholdelse eftersom der ikke finden nogen vejer som udvider sig. Derimod kan det ske at du behøver at finjustere bremsekaliberens placering om du oplever at bremsen konstant ligger imod bremseskiven. 

Om du har en elcykel med almindelig mekanisk bremse behøver bremsevejeren finjusteres / spænnes efter når der udvidet sig. Går bremsen på hjulets fælg, behøver du engang imellem kontrollere at hele bremseklodsen går på fælgen eftersom bremseklodsen forandras efterhånden når klodsen bliver slidt ned. Vent ikke for længe med at bytte til ud klodsen om det nedslidt.

Kæde og smørelse

På elcykler med nav-gear bytter kæden ikke position når du skrifter gear. Mange af disse cykler har også en pedelbremse. Et almindeligt fenomen på disse er at kæden efter noget tid, begynder at blive lidt slap. Dette kan justeres ved at flytte ens baghjul en anelse tilbage. 

Smørelse er vigtigt for at øge livslængden på cyklens kæde. Hvis der findes snavs på kæden så skal du altid starte med at rense bort det. Snavs og skidt fungere som sandpapir på kæden og langsomt slider den i stykker ekstra hurtigt. Når kæden er ren, så påfører man cykelolie. Tørrer af det overskydende af med en klud så man ikke riskere at blive beskidt fra kæden når man cykler.

Hjul og eger

Når hjulet belastes under anvendelse "sætter sig" egernipplerne i fælgen. De skær ligesom ind i fælgen en smule. Dette gør at egerne bliver en anelse blødere end at den var fra starten. Et cykelhjul har mange eger, ofte 32 st. og det er normalt at de bliver en smule ujævne spændt når hjulet "køres" ind. Resultatet er at fælgen / hjulet bliver snæv med tiden. Det er utroligt vigtigt at være observant på dette eftersom et skævt hjul bliver værre med tiden, hvis man forsætter med at cykle på det. Til sidst går det ikke at redde hjulet også er man tvunget til at betale for et hjulbytte. Ved sin første cykelservice er det vigtigt at man kontrollere egerspænningen.

Skruer og møtrikker

Præcis som at du skal efterspænde hjulboltene på bilen når du har skiftet hjul, behøver skruver, møtrikker, pedaler og kranken kontrolleres på en elcykel efter en tids anvendelse. Ofte sidder det meste som det skal, men engang imellem kan noget behøves at blive efterspændt. Her er det vigtigt ikke bare kigge på de ting du selv har monteret, men også de fabriksmonterede skruver som hører til såsom bagagebærer og skærme.

Styrelejet

Styrelejet på en cykel skal være nogenlunde spændt. Et løst styreleje gør at fremgaffel kan sidde løst. Hold en frembremsen, vrik cyklen frem og tilbage. Så mærker man tydeligt om man behøver at efterspænde styrelejet. Spænd ikke for hårdt da det kan påvirken even til at dreje med cyklen. Spænd lidt af gangen indtil du finder en god balance.

Opsummering

Som du mærker så findes der en del momenter at gå igennem ved en grundig cykelservice! Engang imellem sker det at visse af disse punkter ikke kræver nogen opmærksomhed, men det er vigtigt at de bliver kontrolleret. Det er som sagt yderest vigtigt at alt bliver gennemgået korrekt for at du skal have en velfungerende elcykel og øger din livstiden på din cykel. Hvis du føler sig usikker på hvordan du udføre en cykelservice så er det en god ide at du tager kontakt til et cykelværksted for at få den nødvendige hjælp uden at det koster en formue.

Om Evobike

Evobikes elcykler er udviklet og designet på vores hovedkontor lige uden for Stockholm. Produktionen foregår hovedsageligt på vores fabrik i det smukke Aveiro i Portugal.

Læs mere her

Vores andre butikker

Køb og betal sikkert hos os

KlarnaDHL